Fenntarthatósági témahét 2020

Készült: 2020. november 14. szombat

A mindannyiunkat körülvevő és veszélyesen fenyegető COVID-19 járvány alaposan felborította iskolánk hagyományain alapuló szokásainkat és újólag kipróbálni szándékozott ötleteinket. A Királyegyházai LAFARGE Cementgyár Közösségi Érték Programján – a Mozdulj Magadért Egyesülettel kooperálva – a Fenntarthatósági témahét programjaira elnyert támogatási összeget szerettük volna utazásokra, múzeumlátogatásra, előadásokra, meghívott előadók interaktív foglalkozásaira felhasználni, de a járványügyi protokoll alapján csak osztálykeretekben, belső tudáshalmazból és eszköztárból gazdálkodhattunk.

Az adott lehetőségek keretein belül az egészségmegőrzés érdekében vitamindús gyümölcsöket, a higiénés körülmények javítása, valamint a digitális oktatás elősegítése céljából pedig különböző eszközöket vásároltunk a tanulók számára. A hét során a gyerekek ismerkedtek a környezettudatos magatartás gyakorlati megvalósításával, a természet védelmének fontosságával. Gratulálok Borzáné Petró Krisztina kolléganőmnek, hogy évek óta töretlen lelkesedésének az idei akadályok sem állták útját, és a fenntarthatósági témahetet nagyon tartalmas és hatékony módon megszervezte! Köszönöm Vinczen Ágnes és Királyné Karancsi Csilla tanítónőknek és az iskola valamennyi pedagógusának, dolgozójának az együttműködő, segítő tevékenységet!

Konyári Tímea Eszter, intézményvezető

      

      

Témahetünk első napján a bolygónkat érintő globális felmelegedésről néztünk meg egy kisfilmet, melynek kapcsán beszélgettünk, ötleteltünk a gyerekekkel, hogy mi mindent tehetünk Földünk védelme érdekében. Ezután a bolygónkat mintáztuk meg lufi és tempera segítségével.

      

   

A keddi napunk különösen tartalmas volt, mert ezen a napon a témahét keretei között pályaorientációs témanapot is tartottunk. Délelőtt nyomvadászaton vettünk részt a könyvtárban, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik munkatársa tartott interaktív foglalkozást diákjainknak. Délután megismerkedtünk a méhészek munkájával, és egy kisfilmen keresztül bepillantást nyertünk a méhek tevékenységébe. A gyerekek nagy örömére mézet is kóstoltunk. A nap fénypontja akkor érkezett el, amikor iskolánk udvarára gyümölcsfákat – kettő szilva- és kettő almafát – ültettünk. A LAFARGE támogatásának köszönhetően ezen a napon megajándékoztuk az alsó tagozatos tanulókat egy-egy uzsonnásdobozzal, hogy ezzel tegyük higiénikusabbá az osztálytermekben való étkezést, A felsősöket pedig egy-egy pendrive-val, hogy ezzel segítsük a digitális oktatás megvalósítását úgy a kontakt-, mint a távoktatás során.

   

Szerdán a madarak kaptak főszerepet. Madarak hangjával, életmódjával, hasznával ismerkedtünk meg, majd aranyos kis papagájokat készítettünk.

Csütörtökön a gyógynövények birodalmába tettünk látogatást. Fűszerkertem növényei címmel győgy- és fűszernövényekkel ismerkedhettek meg tanulóink. Ezen a napon növényekről szóló dalokat hallgattunk, gyógyteákat ízlelgettünk, gyógynövényeket és illóolajokat szagolgattunk, majd búzát ültettünk.

Pénteken zártuk a projektet. Közösen elkészítettünk egy zöld fát. A gyerekek tenyérnyomatukban egy-egy környezetvédelmi eszközt vagy tevékenységet ábrázoltak, illetve jó tanácsokat fogalmaztak meg a környezet megóvásával kapcsolatban, majd a különleges fa ágain helyezték el ezeket. Csilla néni segédletével pedig megalkottuk Környezettudatos Falvát, ahol mindenki példamutató polgárként vigyáz a lakóhelyére.

A hét folyamán elkészült munkákból kiállítást rendeztünk be az aulában, hogy iskolánk valamennyi tanulója részesüljön abból a tudásból, amivel a 3-4. osztályos nebulók gyarapodtak a témahét során.

Borzáné Petró Krisztina