Lélekmozgató a Magyar Parasport Napján

Készült: 2020. február 26. szerda

A Királyegyházai Általános Iskola 2020-ban először csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság felhívásához. A Magyar Parasport Napja alkalmából érzékenyítő, figyelemfelhívó programot szerveztünk 2020. február 21-én.

Az iskola minden tanulóját bevontuk a tevékenységbe. A felső tagozatos gyerekek lélekmozgató testnevelés órákon rövid betekintést kaphattak arra vonatkozóan, hogy miként zajlik egy ilyen óra látássérültek, mozgássérültek számára. Az órák tananyagából fakadóan (atlétika, futások) megtapasztalhatták, hogy az egyszerűbb ciklikus mozgásformák is komolyabb kihívásokat rejtenek (egyensúlyozó érzék, térbeli tájékozódó képesség, végtagok optimális koordinációja stb.) egy látássérült tanuló számára. Ebből kifolyólag nagyon fontos a pontos szóbeli megfogalmazás, a testhelyzetek tapintása, illetve a biztonságérzet megteremtése. Az órákon a diákok kellő komolysággal, tapintatossággal végezték a feladatokat, melyet jó hangulatú csörgőlabda játékkal zártak. A 8. osztályos diákjaink a Lecsó című kisfilmet nézték meg és megosztották egymással véleményüket, gondolatukat a látottakkal kapcsolatban.

      

Alsó tagozatos tanulóink közül a legkisebbek Bartos Erika: Holdbogár és Örömtánc című meséjét hallgatták meg, illetve olvasták el, valamint beszélgettek a témáról. A hallottakhoz, látottakhoz kapcsolódóan meseillusztrációt készítettek önállóan, illetve párban. A 3-4. osztályosok ráhangolódásként csoportokban fogalmazták meg, majd írták le gondolataikat a fogyatékosságról. Ezt követően megtekintettek egy érzékenyítő filmet A lehetetlen határán címmel, parasportolók életéről, nehézségeiről, küzdelmeiről, kitartásukról. Zárásként kiállítást rendeztünk az elkészült tablókból, rajzokból, munkákból.

Fuksz Veronika, Királyné Karancsi Csilla