Határtalanul 2023

Készült: 2023. augusztus 25. péntek

Intézményünk, a Királyegyházai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Baksai Általános Iskolával és a Lakócsai Általános Iskolával együtt szlovéniai és horvátországi kirándulásra pályázott a Határtalanul program keretében.

A pályázat a Magyar emlékek nyomában Szlovéniában és Horvátországban címet viselte és 3.980.100 Ft támogatásban részesült.

Iskolánkban kiemelt szerepet kap a magyarságtudat fejlesztése történelem, magyar, digitális kultúra és ének-zene órákon is, minden évben ünnepi műsorral készülünk a Nemzeti Összetartozás napjára, ezért is volt nagy öröm a pályázat elnyerése. A 7. osztályos tanulók így saját szemükkel ismerhették meg a határainkon túl elterülő, magyarok lakta vidékeket, építészeti, kulturális emlékeket. A tanulmányi kirándulásra már hónapokkal előbb elkezdtünk
készülni, így a tanulók jelentős előzetes ismeretek birtokában indulhattak útnak 2023. május 28-án.

1. nap: Első megállónk Lendván volt. A várban megtekintettük a Zala György emlékkiállítást, valamint a lendvai magyarság történetét a Trianoni békeszerződésig bemutató tárlatot. Ezután a Makovecz Imre által tervezett Művelődési ház és színházat néztük meg, melynek a formai kialakítása a lendvai szőlőhegy présházait szimbolizálja. Délután Dobronakban megnéztük a kétnyelvű iskolát, Bántornyán pedig a Szűz Mária- templom Szent László-legendát ábrázoló freskóit. Utunkat folytatva Göntérházára értünk, ahol a 19. századi szoknyás haranglábat nézhették meg diákjaink. Innét szálláshelyükre utaztunk, ahol különös szeretettel fogadtak, csodás szobákat és nagyon finom vacsorát kaptunk.

2. nap: Lendváról utunk a Horvátországban található Varasdra vezetett, ahol megnéztük a várost és a várat is. A város 1209-ben kapott városi rangot II. Andrástól, majd Corvin János birtoka lett. A városi séta után elmentünk megnézni a Varasdi Aquacity-t, ahol a gyerekek különböző halakat és hattyúkat láthattak és meg is tudták őket etetni. Innen Csáktornyára mentünk. Zrínyi Miklós itt írta a Szigeti veszedelmet. Nagyon vártuk már a következő helyszínt, ami Kraljevica volt, hiszen a hosszú utazás után itt tudtuk elfoglalni következő szálláshelyünket.

3. nap: A nagyon finom svédasztalos reggeli után útnak indultunk megnézni Kraljevica városát, melynek urai egykor a Frangepánok és a Zrínyiek voltak. Két várkastélyt is megnézhettük itt, a régebbi a Stari grad, ami Kraljevica központjában épült. a Frangepánok kastélya pedig Bakarban. Következő megállónk Senj volt, ahol Jurisics Miklós született. A szálláshely felé vezető útról egy kis kitérőt tettünk Omisaljba, ahol a gyerekek kipróbálhattak a tenger hűsítő habjait, majd hajókirándulást tettünk a Krk-szigetre vezető híd alatt.

4. nap: A kiadós, finom reggeli után Rijeka felé vettük az irányt, ahol a megnéztük a Halpiacot. Ezután a hullámtörő gát megtekintése következett, melyet Mária Terézia utasítására a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke, Hajnal Antal tervezett. A tengerészeti kiállításnak otthont adó Batthyány-nyaralót is megnéztük, mely Hauszmann Alajos tervei alapján készült. Abbáziában sétáltunk a 100 éves sétányon, ahol a Kvarner-öböl csodálatos kilátását néztük meg. Megálltunk a Hotel Palace Bellevue-nál, amely Markuskovszky Lajos tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Megnéztük a Lány a sirállyal szobrot is, ami Opatija tengerparti sétánya mellett, a tengerbe benyúló sziklán áll és 1956-os elkészülte óta a város szimbóluma. A szállásra visszaérve még vacsora előtt jutott egy kis idő a tengerben való fürdőzésre is.

5.nap: Utolsó napunkhoz érve, reggeli után a gyerekek elköszöntek a tengertől és a szálláshelyet elhagyva Kraljevicából Zágráb felé vettük utunkat. Megnéztük a Kaptol-dombon a Szent István-székesegyházat, amelyet Szent László királyunk alapított. Dolacon a zöldség- és virágpiacon nézelődtünk, majd tovább sétáltunk az óvárosba. A Kőkapun át a Gradecre, a Szent Márk-templomhoz, az Országgyűlés épületéhez és a Báni palotához.

Hazatérve kisfilm formájában mutathatták meg a gyerekek mindazt, amire a kirándulásból emlékeztek. Hatalmas élményben volt részünk.